Wednesday, June 29, 2011

Osaka's Soft Buns

Assalamua'alaikum.
I haven't been making breads lately for some reasons or another.But the water roux I made a few days ago has been sitting there in the fridge.I need to use it up before it rots.So I started bread-recipe-searching.Ended up choosing another of Mamafami's recipe.Can't help it.Huhuhu.
So lets see the recipe.I copied it from here with some minor alterations.


300g high protein flour (bread flour)
80g all purpose flour
2 tablespoons water roux
1 egg - slightly beaten ( leave about 1 tablespoon for glazing)
1 1/2 tablespoons margarine
4 tablespoon sugar
1/3 teaspoon salt
2 teaspoons instant dried yeast
160 ml lukewarm water

For glazing :

1 tablespoon egg + 1 tablespoon fresh milk

 Method : (Bread Maker)
1. Pour water, sugar, salt and water roux into the bread maker pan. Add in egg. Top it with both flour and instant dried yeast.
2. Set the breadmaker to Dough function.
3. Once the dough is just combined, add in margarine and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will takes about 1 1/2 hour including proving.
4. Divide the dough into 15 equal sized balls. Leave to rest for another 10 minutes.
5. Shape the dough into small balls and arrange on the baking tray, dusted with a bit of flour. Sprinkle with a bit of water. Let it prove till double the size.
6. Egg wash the buns and sprinkle with sugar on top.Sprinkle a bit of water before putting the tray into the oven(I didn't.I just glazed it with egg and milk).

7. Bake in a preheated oven at 180degree celcius till golden brown. About 20 to 22 minutes.
8. Once out of the oven, brush some margarine on top(I missed this out too.huhuhu).


BUN LEMBUT OSAKA
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya ( Untuk Doh)

300gram tepung roti
80gram tepung gandum
2sudu besar water roux
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss nanti)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
160 ml air suam

Untuk gliss

baki telur + 2 sudu besar susu

resepi water roux

25 gram tepung gandum
125 ml air

Cara-cara untuk membuat water roux :

masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)

Cara-caranya ( Doh Roti)


1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap diuli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.

5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dengan baki telur+susu tadi, akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun. Selamat Mencuba.

(copy pasted from Mamafami)



No comments: