Thursday, June 23, 2011

Roti Benggali


Teringin nak makan roti benggali lagi.Kalai terakhir buat baru ni sedap sangat.So korek resepi dan sebelum tidur semalam bakar.Nikmat betul guna BM ni.
Kat bawah ni resepi dia.
Resepi asal dari sofinar.Makasih ya!
(Pagi ni buat kari daging cincang untuk makan dengan roti ni)


 Bahan-bahannya:
Bahan A
350 g tepung roti
1 sudu besar shortening (lemak sayur)
Secubit garam
Bahan B
120 - 160 ml air suam* saya guna 160ml
1 sudu besar yis kering
2 sudu besar gula halus
Cara membuatnya :
1. Bahan B digaul bersama
2. Semua Bahan A digaul sebentar
3. Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
4. Perap hingga naik 2 kali ganda. kira- kira 30 - 40 minit
5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 bahagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
6. Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20 - 30 minit
7. Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.
Saya masuk semua dalam BM and set supaya kulit dia light je.
Tapi bila nak makan kena shave sikit sebab kulit dia sedikit keras.
Selamat mencuba!

No comments: