Salah satu resepi kuih Melayu yang telah saya cuba baru-baru ini adalah kuih Talam Pisang.Memang sedap sungguh.lembut tetapi masih utuh dan cantik bila dipotong.Sehinggakan seorang mak sepupu saya menempahnya baru-baru ini.Semalam pula saya membuat satu adunan dan bila siap membahagi-bahagikan kepada jiran tetangga sempena bulan Ramadhan yang mulia.
Jom kita layan resepinya.
Bahan-bahannya:
Jom kita layan resepinya.
Bahan-bahannya:
Bahan lapisan bawah:
3 1/2 cawan santan
1 1/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 cawan pisang dilecek
Garam secukupnya
Caranya:
- Semua bahan kecuali pisang lecek disatukan dan ditapis. Masak diatas api perlahan, Masukkan pisang lecek.
- Bila nampak naik wap atau sedikit pekat masukkan kedalam loyang.
- Kukus dalam 15 minit.
Bahan lapisan atas:
3 cawan santan
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula
Sedikit pewarna kuning
Garam secukupnya
Cara-caranya:
- Semua bahan disatukan dan ditapis. Masak diatas api perlahan.
- Bila nampak wap naik masukkan keatas lapisan pisang tadi. Sebelum itu carik dengan garfu diatas lapisan pisang tadi.
- Tuang adunan keatas lapisan pisang dan tutup.
- Kukus lagi dalam 20 minit.
- Sejukkan baru dipotong.
4 comments:
Aslmkm Sakinah. Terima-kasih ya kongsi resepi yg mmg baik sekali, sedap! Along dah cuba & panjangkan resepi nya di blog Along juga.
Sama-sama Along.Its my pleasure.
askum kak,nak cubelah resepi akak ni nampak sedap......
Assalamuailaikum.sakinah. mcm sedap aje ni. Nampak pun menarik
Post a Comment