Friday, August 12, 2011

Talam Ubikayu Gula Merah

Ini adalah salah satu kueh yang telah saya cuba beberapa minggu yang lepas tapi tak sempat nak update.Hari itu saya ke pasar dan ternampak ubikayu yang cantik-cantik gebunya.Teringan pulak nak makan talam ubikayu dengan gula merah.Godek-godek resepi akhirnya saya memilih untuk mencuba resepi dari dapur Kak Raihan.Sedap dan sangat memuaskan hati.Cubalah!

Bahan-bahan:

Lapisan Bawah
2 cawan ubi kayu siap diparut halus
1/2 cawan air gula melaka (1/2 keping gula melaka dimasak dengan 1/2 cawan air)
1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir

Cara membuatnya:
  1. Panaskan pengukus.
  2.  Gaul sebati semua bahan didalam mangkuk. 
  3. Ratakan ke dalam loyang berukuran 7/ 8 inci. 
  4. Kukus 15 minit dengan api kuat.
Sementara itu sediakan lapisan atas:
2 cawan santan
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh garam

Cara membuatnya:
  1. Bancuh rata semua bahan dengan whisk. 
  2. Apabila lapisan bawah masak, tapiskan adunan lapisan atas dan kukus lagi 15 minit. 
  3. Apabila masak, keluarkan daripada pengukus dan sejukkan sebelum dihidang..

No comments: