Wednesday, August 17, 2011

Apam Pisang Marbel

Hari ini nak kongsi apam pisang marbel(memang sengaja eja gitu hehehe),Saya buat Ahad lepas bila dikunjungi anak-anak sepupu dan seorang bekas pelajar saya. 
Hasilnya sungguh memuaskan.Gebu,comel dan mekar.





Jom tengok resepinya.Saya telah ubahsuai sedikit.Nak tengok resepi asal boleh lah pergi ke ke MyResepi


·                     2 cawan tepung gandum - diayak 
·                     1 sudu teh soda bikarbonat - diayak
·                     1 sudu teh baking powder - diayak
·                     1 sudu makan serbuk koko - 
·                     1 sudu teh garam
·                     1 cawan pisang - dilecek
·                     1 cawan minyak masak
·                     1 1/2 cawan gula perang 
·                     2 biji telur - dipukul
·              Sedikit air jika nampak adunan pekat.


Cara membuatnya :
  1.      Panaskan kukusan terlebih dahulu.
  2.   Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam mangkuk. 
  3.  Pukul gula dengan telur sehingga kembang. 
  4.  Satukan garam, pisang yang dilenyek, minyak masak, gula dan telur yang telah dipukul dalam bekas lain dan sebatikan. Tuang kedalam bahan-bahan yang diayak tadi dan sebatikan. Kacau dengan whisk. Cedokkan suku adunan dan sebatikan dengan 1 sudu besar serbuk coklat dan masukkan dalam piping beg.  
  5.  Masukkan dalam acuan kecil ( Paipkan adunan apam pisang yang plain ke dalam paper cup yang dimasukkan dalam acuan lompang dan kemudian baru paipkan adunan apam pisang coklat atasnya,Masukkannya ke dalam sikit ) Boleh juga cedok guna sudu......dan kukus selama 15 minit atau sehingga masak. 
  6. Kukus dengan api yang kuat untuk mendapatkan apam yang mekar.

Menghasilkan lebih kurang 35 biji apam


No comments: