Thursday, May 19, 2011

Water Roux - Apa dia? Dan bagaimana membuatnya?

Ada yang tanya bagaimana membuat water roux yang saya guna dalam pembuatan roti.

Apa itu water roux?
Apa itu Water Roux ? Water roux starter (Ibu Roti) atau di kenali sebagai Tang Zhong adalah kaedah tradisional masyarakat China dahulu dalam penyediaan mee dan kulit dumpling. Sekarang di gunakan pula pada pembuatan roti dan bun.
Water roux adalah campuran tepung roti dan air iaitu 1 bahagian tepung dan 5 bahagian air : 250ml air dan 50gm tepung roti. Di masak di atas api perlahan hingga pekat. Di gunakan sebagai starter atau agen penaik dan pelembut yang di campur bersama bahan asas roti. Kaedah ini menjadikan bun dan roti lebih gebu dan anjal.
.

Inilah rupa water roux.

Untuk membuat water roux:
1.1 ratio tepung     5 ratio air
Contohnya 50 gm tepung dan 250 gm air.
2.Masukkan ke dalam periuk dan kacau sebati adunan ini.
3.Letakkan di atas api sederhana dan terus kacau untuk mengelakkannya berketul.
4.Masak sehingga adunan menjadi pekat.
5.Masukkan ke dalam bekas sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk.
6.Keluarkan dan biarkan pada suhu bilik sebelum digunakan.
Water roux ini dapat bertahan sehingga 3 hari.
Jika bertukar warna atau tekstur JANGAN gunakannya lagi.



2 comments:

Unknown said...

terimakasih infonya sangat bermanfaat, saya ijin share foto dan artikel ini ya. terimakasih sebelumnya

Afrina said...

Water roux ni sesuai digunakan dqlqm produk kek tak??