Tuesday, May 24, 2011

Cinnamon Rolls ala-ala Cinnabon

Usually when I decide to bake something I would go blog hunting and look up from one recipe to another until I find a recipe I feel comfortable to try.So basically thats what happened when I decided to make cinnamon rolls too.I have never tasted cinnamon rolls from Cinnabon,but other people who has tasted my cinnamon rolls have been very satisfied and say that its almost the same.
I got it from here,but since I have many foreigner friends as well I will try to make write the recipe in English and Malay.

Ingredients for dough:

300g           bread flour
50g             butter
1                  egg
50g             sugar
100ml         fresh milk / water (room temperature)
8g               dry yeast
1 tsp           salt


For fillings you will need:
2-3 tsp      cinnamon powder (add more if you want)

60g           brown sugar
20g           butter (room temperature)


For the icing you will need:

50g          cream cheese - at room temperature
20g          butter - at room temperature
100g        icing sugar
pinch of salt
few drops of vanilla essence



                                


How to make:

  1. If you're using a breadmaker, add all ingredients and press the 'Dough' button. If not, follow the steps below.
  2. How to make bread: Mix the butter with the flour until it becomes like breadcrumbs.
  3. Then add sugar and yeast.Stir well with a fork.
  4.  Add the salt, eggs and milk. Knead until it doesn't the stick on hand, or until the dough is smooth.
  5. Wrap the bowl with a cling plastic wrap  or damp cloth. Let rise until 1.5 times. When the dough has risen, make it into around shape again and leave to rest for another 10 minutes.
  6. Divide the dough into 2 parts.Roll out 1 part about the size of 20x25cm and place the fillings.
  7. Then roll the dough. Divide into 4 sections are small (about 4 cm long). Repeat for the other half dough.
  8. Place it in a muffin cup. Let it rise another 1.5 times bigger. 
  9. Bake at 180C for 15minutes.
  10. In a mixing bowl, beat frosting ingredients until well mixed. Frost warm rolls. 



Bahan-bahannya:
300g tepung roti
50g butter
1 biji telur
50g gula halus
100ml fresh milk/air (suhu badan)
8g dry yeast
1 sudu kecil garam

Untuk fillingnya:
2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
60g gula perang
20g butter-suhu bilik



Untuk aisingnya:
50g cream cheese-suhu bilik
20g butter - suhu bilik
100g gula aising
secubit garam
beberapa titik vanila esen




Cara membuatnya:


  1. Jika menggunakan breadmaker,maka masukkan semua bahan dan tekan 'Dough'.Jika tidak,ikutilah langkah-langkah berikut.
  2. Cara buat roti: Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti.Kemudian masukkan gula dan dry yeast. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
  3. Masukkan pula garam, telur dan susu. Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
  4. Wrap dengan plastik/ kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
  5. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. Letakkan bahan-bahan filling.
  6. Kemudian gulung. Bahagikan pula kepada 4 bahagian kecil( lebih kurang 4 cm panjang). Ulang untuk doh yang sebahagian lagi.
  7. Lapikkan roti dengan muffin cup. Biar naik 1.5 kali ganda lagi. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.
  8. Sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.
  9. Bila roti dan masak( ketika masih panas), letaklah aising 1-1/2 sudu besar ke atas setiap roti. Jangan letak terlampau banyak aising. Aising yg banyak boleh menghilangkan kesedapan rasa 

roti

Kalau tak ada topping pun dah sedap dah..

No comments: