Monday, May 23, 2011

English Trifle


Here is Trifle recipe that I have in my other blog.Its so delicious yet so simple to make.I put down here the ingredients to make it.

You will need:
1.Sponge cakes for the base ( I used a chocolate swiss roll.A vanilla one should have tasted better.My aunt Su said that we can even put bahulu as the base.Got to try that another time)
Cut them into slices and place them at the bottom of your bowl.
2.A tin a fruit cocktail You can also use peaches,berries or whatever fruits you desire.
3.A box of jelly I used strawberry this time.

For the custard you will need:
1.Custard powder About 4-5 tbsp.Adjust to your needs but the finishing custard should be soft and you are able to pour it on the swiss role later.
2.Fresh milk About 1 ltr
3.Castor sugar Approximately 5 tbsp.Do adjust it to your liking.
4.Vanilla essence About 1 tsp
5. 1 egg

For the cream topping you will need:
1.Heavy whip cream
2.Icing sugar
3.Vanilla essence

Method:
  1. Combine custard powder, sugar,egg,vanilla and milk and cook until it thickens.Remove and let it cool.
  2. Cook the jelly as instruction on the box.
  3. Cut the swill roll cakeand arrange in a container (it would be lovely if you put it in a glass container like Pyrex probably so you can see the layers later).
  4. Then take some fruit cocktail juice and moist the swiss role slices.
  5. You can now scatter some of the fruits or if you want you can put it later on top of your cream.
  6. Pour the custard.Layer it nicely.
  7. Pour the jelly.
  8. If you want you can repeat the sequence.
  9. Beat the whipping cream while adding icing sugar and vanilla essence.You can see here how to make whipped cream.
  10. Lastly top it with cream.You can decorate it with scattered fruit cocktails or just sprinkle some chocolate rice like I did.

Bahan-bahannya:
  1. Kek span sebagai 'base'(saya menggunakan swiss roll cokelat.Boleh juga menggunakan swiss roll vanilla atau bahulu).Hiriskan dan aturkan dalam bekas kaca.
  2. 1 tin koktel buah-buahan.Boleh juga guna buah pic,beri atau apa-apa buah-buahan yang anda gemari.
  3. Sekotak jeli.Saya menggunakan perisa strawberi.
Untuk membuat kastad:
  1. 4-5 sudu besar tepung kastad.Hasilnya mestilah tidak terlalu pekat untuk memudahkan anda menunagnya.
  2. Susu segar dalam 1 liter.
  3. Gula kastor - 5 sudu besar.Kurangkan atau lebihkan mengikut selera anda.
  4. 1 biji telur.
  5. Esen vanilla - 1 sudu kecil.
Untuk krim putar:
  1. Heavy whip cream
  2. Gula aising
  3. Esen vanilla
Cara penyediaan:
  1. Dalam periuk masukkan tepung kastad,telur,gula,susu segar dan vanilla dengan api kecil sehingga adunan memekat.Pastikan ianya tidak berketul-ketul.Asingkan dan biarkan ianya sejuk sedikit.
  2. Masak jeli mengikut arahan pada kotak.Asingkan.
  3. Hiriskan kek span atau swiss roll dan letakkan sebagai lapisan paling bawah.(boleh juga menggunakan bahulu)
  4. Basahkan kek dengan air gula dari koktel buah-buahan.
  5. Taburkan buah-buahan koktel di atasnya.Atau boleh tabur kemudian di atas krim putar.
  6. Tuangkan sebahagian kastad di atasnya.
  7. Tuangkan sebahagian jeli ke atasnya.
  8. Bolehlah mengulangi aturan di atas sekali lagi jika mahu.
  9. Pukul krim,gula aising dan vanilla sehingga ianya menegak.
  10. Akhir sekali tuang krim putar ke atasnya dan bolehlah menghiasinya dengan coklat urai seperti saya.

No comments: