Tuesday, August 2, 2011

Talam Kastad Jagung

Assalamualaikum semua.
Lama sungguh saya tak update 'dapur' saya ni. Bukan tak memasak. dah macam terlebih rajin dari biasa dah sekarang ni(naik risau plak) tapi tak sempat nak letak resepinya di sini.Sekadar kongsi di FB dan buat frens FB sakit jiwa tengok hari-hari ada jer kuih yang nak dibuatnya. Hehehe.
Jom kita lihat antara kuh-kuih yang telah saya cuba.Kebelakangan ni suka plak nak mencuba kuih Melayu.Dan saya suka menjengah dapur Kak Zalinah untuk mendapatkan stok resepi-resepi kuih-muih kerana rata-rata resepinya menjadi.


Bahan-bahan untuk lapisan bawah
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
3 1/2 cawan santan
1/2 cawan gula
1 cawan jagung krim dalam tin
Pewarna kuning
Sedikit garam
Caranya:

  1. Panaskan loyang dalam pengukus. Alaskan plastik.
  2. Semuan bahan dsatukan kecuali jagung krim. Tapiskan.
  3. Masak adunan yang telah ditapis dan jagung ke dalam periuk dan kacau hingga keluar wap.
  4. Tuang kedalam loyang dan kukus.
Bahan-bahan utk lapisan atas:
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung sagu
1 cawan air daun pandan
2 cawan santan pekat
2 biji telur
1/4 cawan gula
Pewarna hijau pandan



Caranya:
  1. Sedikit garam.
  2. Semua bahan disatukan kemudian ditapis.
  3. Masukkan kedalam periuk dan kacau hingga keluar wap.
  4. Tuang keatas lapisan bawah tadi. Sebelum itu digaris-gariskan dgn garfu diatas permukaan kuih itu.
  5. Kukus selama 20 minit hingga masak.
  6. Apabila masak, sejukkan betul-betul dahulu sebelum dipotong.
  7. Sedia dihidang.

No comments: