Dah lama teringin nak buat Talam Sagu ni.Ada je hal ataupun sibuk menerai buat kek.Tapi harini tekad untuk buat jugak.Dan sangat puas hati sebab semua orang suka.Sekejap je habis setalam.
Cuma saya teralit sikit dan terlebih kukus lapisan atas sambil dia melimpah-ruah.Tapi bila dia sejuk dia OK jer.
Saya amik resepi kat sini.Thanks ya!
Cuma saya teralit sikit dan terlebih kukus lapisan atas sambil dia melimpah-ruah.Tapi bila dia sejuk dia OK jer.
Saya amik resepi kat sini.Thanks ya!
Bahan-bahan lapisan bawah
2 cawan santan cair
1 cawan sagu-cuci dan rendam sebentar
1 cawan gula pasir
garam secukup rasa
pewarna merah secukupnya
Cara membuat
- Sapu acuan dengan minyak dulu.
- Gaulkan semua bahan hingga sebati.
- Masak dalam periuk dengan api yang kecil kemudian masukkan ke dalam loyang untuk dikukus.
- Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu.
- Letak adunan lapisan atas.
Bahan-bahan lapisan atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
Cara membuat
- Gaulkan semua bahan supaya rata.
- Tapiskan ke dalam kuali tak lekat(non stick pan) dan kacau sebentar atas api.
- Apabila nampak pekat tutup api dan tuangkan ke atas lapisan bawah.
- Kukus lagi lagi selama 20 minit.
Lebih sedap dimakan sejuk |
No comments:
Post a Comment