Kebelakangan ni asyik dok buat kek Barat aje.Tapi sejak 2 hari lepas ibu mertua saya sebut nak makan Kek gula hangus yang biasa saya buat untuknya.Walaupun saya ingat-ingat lupa saya try jugak buat.Mujur ada catatan di main blog saya.
Resepi ni saya dapat sewaktu masih menuntut di Mekah.Dulu inilah satu-satunya kek yang saya tau buat.Tak pernah buat kek lain.Tak berani.Huhuhu...
Jom tengok bahan-bahannya...
Bahan A
2 cawan gula pasir
1 cawan air
Bahan B
6 biji telur saiz A
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu teh vanilla
2 sudu besar majerin
Bahan C
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh bikarbonat of soda
Caranya.
1.Masukkan gula ke dalam kuali/periuk dan gorengkannya sehingga gula cair. Teruskan mengacau sehingga gula berukar menjadi warna perang dan mula berbuih ( lihat gambar di bawah ). Bila gula dah hangus beginilah yang dinamakan caramel. Masukkan air dan kacau lagi. Hati-hati kerana air gula yang panas mudah merecik.
- 2.Asingkan dan sejukkannya.
- 3.Pukul bahan B ( telur + esen vanilla + susu pekat + majerin ) sehingga semuanya kembang.
- 4.Ayak bahan C.
- 5.Dalam satu mangkuk besar masukkan bahan A diikuti bahan B. Gaul rata.
- 6.Masukkan sedikit demi sedikit bahan C yang telah diayak tadi.
- 7.Gaul rata dan pastikan tidak ada tepung yang masih berketul.
- 8.Masukkan ke dalam loyang dan kukuslah sehingga masak. Boleh juga dibakar kalau mahu.
Saya kukus dalam loyang sebegini |
Setelah sedikit sejuk saya terbalikkan |
Siap dipotong untuk dihidang |
Yum!Yum! |
No comments:
Post a Comment