Wednesday, August 29, 2012

Kek Coklat Kukus Lapis Cream Cheese


Assalamualaikum semua.Lama sungguh saya tak update blog ini.Naik berhabuk dah.
Bagaimana raya pembaca semua?Harap-harap semua gembira dapat bersama famili di hari yang mulia.Tahu saje la orang Malaysia ni puasa sebulan raya sebulan gak.Open house berderet-deret.Jangan sampai terlepas puasa 6 pulak.Atur jadual elok-elok tau!
Dalam pertengahan bulan puasa baru ni Cik Ti menyerang dapur saya.Antara mangsanya ialah wayar oven saya.Adeh...haritu baru je teringat nak buat pavlova.Tekan suis tapi tak menyala pape.Tengok-tengok wayar sudah kena gerit.Eiiyyyy geramnya!Jadi untuk raya baru ni saya tak dapat lah baking pape.Membrowse kek kukus je.
Dan saya pun terjumpa resepi ni.Nak buat tak susah dan sungguh memuaskan!Cantik dan sedap.Tu je saya boleh kata.Jom tengok resepinya.Terimakasih kepada Yatie 

BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus ( lebih kurang 4 sdb )
  • 1 biji telur
  • 25 ml air
  • 1 sdb tpng gandum

Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dengan gula.
  2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum.
  3. Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sdk vanilla
2 sdb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum
1 sdk baking soda
1/2 sdk baking powder

Cara-cara
  1. Pukul telur di dalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,baking soda dan baking powder yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.ntar dan bahagi pada 2 bahagian.

Cara Memasak
  1. Panaskan kukusan dan balut dngn kain penutupnya.
  2. Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
  3. Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
  4. Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Sejukkan dan boleh di hidangkan....
Hirisan kek

Cantik (mode perasan)

Layered
~bon appetite~



No comments: