Monday, May 30, 2011

Karamel Kentang / Potato Caramel

Harini saya berpuasa sunat hari Isnin.biasanya setalah hari minggu asyik masak aje,hari Isnin saya 'take a break dari memasak.Tapi memandangkan anak-anak semuanya berada di rumah kerana bercuti,nak tak nak kena la masak jugak.
Tengahari masak simple aje.Sup tulang,ikan kerisi goreng,selar masak kicap pedas,ulam dan budu.setel!
Tapi dah petang baru terasa nak buat itu ini.Godek punya godek blog-blog resepi,saya ingat nak try puding karamel ni.Biasanya yang saya buat tak guna kentang dan cuma dikukus.Ada saya letakkan resepinya di blog utama saya.Boleh rujuk sini.
Yang ini dibakar.Teruja rasa nak cuba.Ianya dibakar dengan cara Bain-maree.Kalau nak tahu caranya,bolehlah lihat video ini.



 Karamel
  • 1/4 cawan gula pasir                      
  • 1/4 cawan air panas                        
Caramel: 

  •  1/4 cup sugar 
  • 1/4 hot water

Cara-cara :
  1. Hanguskan gula sehingga keperangan.Bila gula sudah mula berbuih masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Biarkan semuanya sebati.                                       
  2. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.                                                                                    
To make the caramel:
  1. Caramel the sugar in a pan.When bubbles appear,add in the hot water.Mix well.
  2. Put the caramel into your bowl.Let it cool for a while

 Puding :
  • 1 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)-Saya tidak menggunakan kentang lecek tetapi mengunakan  2 sudu besar serbuk kentang)                        
  • 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)          
  • 1 1/2 cawan susu sejat/susu cair                                                   
  • 1/4 cawan air                                                                             
  • 1/2 cawan susu pekat manis                                                       
  • 1 sudu kecil esen vanilla                                                                        
The pudding:
  • 1 medium sized potatato.(Peeled,diced and boiled until soft) I used 2 tbs of potato granules and added some warm water until it became a paste.
  • 5 eggs (beat a little).
  • 1 1/2 cups of evaporated milk
  • 1/4 cups of water
  • 1/2 cup of sweetened condensed milk
  • 1 tsp of vanilla essence

Cara-cara / Method


  1. Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati. (Campurkan serbuk kentang bersama air panas sehingga menjadi pes) Blend well all the ingredients (except the eggs).
  2. Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.Slowly whisk in the eggs.We don't want a lot of bubbles in the eggs.
  3. Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.Pour it it the bowl with caramel.
  4. Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)Place the bowl in a larger baking pan.Pour in hot water and place it in the oven.This is called the bain-maree method.
  5. Bakarlah pada suhu 160-170C selama 40 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing.Bake it at 160-170C for 40 minutes.
  6. Setelah  puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Let it cool before turning it uoside down on a serving plate.                                                                     

Saturday, May 28, 2011

Sweet Potato Bread versi ~Sakinah Omar~


I decided to make potato bread this morning for tea.I just love the texture and the taste and would like to share the recipe here.Fot the dough I used this recipe from My Resepi.org.Thanks so much for sharing.

Ingredients:
300gms high protein flour or bread flour
135ml  cold iced water
3/4 tsp salt
30 gms butter or margerine
1/2 egg beat a little
60gms potato (boiled and mashed then weighed)
3/4 tbs powdered milk
50gms castor sugar
2 tsp instant yeast
1tbs water roux(this one I added.Not in the actual recipe.You can see how to make water roux here)

Method for making the dough:
1.Combine ingredients for bread dough, except water and butter.
2.Pour water little by little and untill it is wellm mixed.
3.Add butter and continue kneading until the dough becomes soft and supple.
4.Form smooth round balls by pulling the dough around the center and pinching the seams together on the bottom of the roll.Let the dough to relax a few minutes.

If you're using a breadmaker:
1.Put all the ingredients in the breadmaker .
2.Select the settings for "dough" and press "on",
3.Wait until the dough is ready.
4.When it is ready.Punch the air out and follow step 4 of above method.

For the topping I used Mat Gebu's recipe.he has pictures too that you can follow on how to pipe the custard on the dough.You can make the custard topping while waiting for the dough to rise.Let it cool before putting it in a piping bag.You can buy all sorts of sizes for piping bags at almost any shop that sells bakery needs near you house.

Custard Topping;
1 tbs flour
1tbs custard powder
1tbs butter(optional)
4tbs castor sugar
1 cup fresh milk
1 egg size A
a pinch of salt

Method to make custard cream:
1.Combine milk, sugar,egg,salt and custard powder.
2.Stir with a wisk until all are blended together.
3.Cook over low heat while continuing to stir until thick.
4.Remove from the heat,add butter and vanilla essence.
5.Mix well and let it cool a bit.
6.Put in a piping bag.
 Before going into the oven.After you have made them into small buns,leave to rise before piping the custard cream.Its up to you how much you want to put on it.If you want more,you can make spirals on top of it.


I forgot to glace it this time with egg so its not shiny.
 So soft....
And fluffy too....

Do try it out.Its so much fun making breads.But the best fun is when we see our loved ones enjoying them

Roti Cokelat Urai (Chocolate Rice Buns)


Harini tilik punya tilik resepi akhirnya saya buat keputusan untuk buat Chocolate Rice Buns yang saya ambil resepinya dari dapur rosmarlina @ jintanmanis.comMari kita lihat bahan-bahannya.
Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
300gram tepung roti
sedikit coklat rice@coklat urai
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 1/2 sudu besar butter@marjerin
120ml susu suam@air suam
2 sudu kecil yis
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar water roux

* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu dan sedikit coklat rice

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh kecuali coklat rice dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan kecuali coklat rice dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam.

4. Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, kemudian masukkan coklat rice dan uli sebati, bahagi doh pada 9 bebola kecil dan bulat-bulatkan, susun di dalam acuan petak 18cm atau di atas dulang pembakar, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun dengan bancuhan telur dan toppingkan dengan sedikit coklat rice, bakar pada suhu 180 darjah selama 20-22 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya.
Bulatkan doh
Biarkan dia berehat sebentar.liskan dan taburkan coklat urai
                                       
Sedang dibakar

Lembut dan gebu



Kek Coklat Kukus/Bakar

Pada hari Rabu lepas,saya mendapat tahu yang adinda saya Husna Hasan akan ke rumah untuk bantu setting pada iPad2 yang baru menyinggah di teratak kami.Saya amat tergesa-gesa kerana hendak keluar untuk menjalani rawatan harian saya di pusat Ceragem di Subang Jaya.
Jadi saya menyelak helaian dari buku resepi saya yang sekarang sudah mencapai 3 buah (guna buku latihan lama anak-anak jer).
memandangkan bahan yang sedia ada di rumah saya pun bertekad untuk buat kek coklat ni.Mengikut resepi asal,kek ini dikukus.Tapi saya kesuntukan masa jadi saya bakar.sewaktu saya keluar rumah apinya masih on.Saya tawakkal sahaja.
saya turunkan resepinya di sini.Saya tak ingat dari mana saya salin resepi ini.Puas cari tak ketemu juga.Alhamdulillah hasilnya sangat memuaskan hati saya.
Bahan-bahannya:
Bahan A
2 biji     telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan B
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/2 cawav susu segar coklat
2 sudu besar horlicks

Bahan C
2 sudu kecil soda
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum







Cara membuatnya:
  1. Kacau bahan-bahan A sehingga sebati.
  2. Sebatikan bahan-bahan B.
  3. Ayak bahan-bahan C.
  4. Satukan bahan A dan B.
  5. Masukkan bahan C sedikit demi sedikit.Kaup balikkan adunan sehingga sebati.
  6. bakar dalam ketuhar dengan suhu 170c selama 1 jam atau kukuskan.

 Jika mahu boleh juga buat topping menggunakan bahan-bahan berikut.
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Kacau semuanya sehingga sebati dan hiaskan di atas kek.

Tuesday, May 24, 2011

Cinnamon Rolls ala-ala Cinnabon

Usually when I decide to bake something I would go blog hunting and look up from one recipe to another until I find a recipe I feel comfortable to try.So basically thats what happened when I decided to make cinnamon rolls too.I have never tasted cinnamon rolls from Cinnabon,but other people who has tasted my cinnamon rolls have been very satisfied and say that its almost the same.
I got it from here,but since I have many foreigner friends as well I will try to make write the recipe in English and Malay.

Ingredients for dough:

300g           bread flour
50g             butter
1                  egg
50g             sugar
100ml         fresh milk / water (room temperature)
8g               dry yeast
1 tsp           salt


For fillings you will need:
2-3 tsp      cinnamon powder (add more if you want)

60g           brown sugar
20g           butter (room temperature)


For the icing you will need:

50g          cream cheese - at room temperature
20g          butter - at room temperature
100g        icing sugar
pinch of salt
few drops of vanilla essence



                                


How to make:

  1. If you're using a breadmaker, add all ingredients and press the 'Dough' button. If not, follow the steps below.
  2. How to make bread: Mix the butter with the flour until it becomes like breadcrumbs.
  3. Then add sugar and yeast.Stir well with a fork.
  4.  Add the salt, eggs and milk. Knead until it doesn't the stick on hand, or until the dough is smooth.
  5. Wrap the bowl with a cling plastic wrap  or damp cloth. Let rise until 1.5 times. When the dough has risen, make it into around shape again and leave to rest for another 10 minutes.
  6. Divide the dough into 2 parts.Roll out 1 part about the size of 20x25cm and place the fillings.
  7. Then roll the dough. Divide into 4 sections are small (about 4 cm long). Repeat for the other half dough.
  8. Place it in a muffin cup. Let it rise another 1.5 times bigger. 
  9. Bake at 180C for 15minutes.
  10. In a mixing bowl, beat frosting ingredients until well mixed. Frost warm rolls. 



Bahan-bahannya:
300g tepung roti
50g butter
1 biji telur
50g gula halus
100ml fresh milk/air (suhu badan)
8g dry yeast
1 sudu kecil garam

Untuk fillingnya:
2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
60g gula perang
20g butter-suhu bilik



Untuk aisingnya:
50g cream cheese-suhu bilik
20g butter - suhu bilik
100g gula aising
secubit garam
beberapa titik vanila esen




Cara membuatnya:


  1. Jika menggunakan breadmaker,maka masukkan semua bahan dan tekan 'Dough'.Jika tidak,ikutilah langkah-langkah berikut.
  2. Cara buat roti: Gaulkan butter dengan tepung sehingga jadi macam serbuk roti.Kemudian masukkan gula dan dry yeast. Kacau dengan sudu sehingga bergaul rata.
  3. Masukkan pula garam, telur dan susu. Uli sehingga tak melekat ditangan atau sehingga licin.
  4. Wrap dengan plastik/ kain lembab. Biarkan naik sehingga 1.5 kali ganda. Bila dah naik, buatkan bentuk bulat sekali lagi dan rehatkan selama 10 minit.
  5. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambik 1 bahagian dan canaikan lebih kurang 20x25cm. Letakkan bahan-bahan filling.
  6. Kemudian gulung. Bahagikan pula kepada 4 bahagian kecil( lebih kurang 4 cm panjang). Ulang untuk doh yang sebahagian lagi.
  7. Lapikkan roti dengan muffin cup. Biar naik 1.5 kali ganda lagi. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.
  8. Sementara itu sediakan aisingnya. Masukkan semua bahan-bahan untuk aising ke dalam mangkuk. Pukul sehingga jadi bentuk krim.
  9. Bila roti dan masak( ketika masih panas), letaklah aising 1-1/2 sudu besar ke atas setiap roti. Jangan letak terlampau banyak aising. Aising yg banyak boleh menghilangkan kesedapan rasa 

roti

Kalau tak ada topping pun dah sedap dah..

Monday, May 23, 2011

Chicken Luncheon Rolls

Here is another bread recipe that I have tried and the kids just love it!
The only thing was I didn't use chicken luncheon coz I mistakenly bought the wrong thing.But nothing is really wrong is cooking.Its just vcreativity
The actual recipe was adapted from here 

Ingredients :

250 g high protein flour
30 g sugar
20 g milk powder
6 g instant dried yeast (1 1/2 teaspoons)
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon bread softener
2 egg yolks
130 ml fresh milk
30 g butter
3 pieces Chicken Luncheon ~ cut to small pieces
Mozzarella cheese ~ grated

Method : (Breadmaker method)

1. Pour fresh milk into the breadmaker pan. Add in salt, sugar and egg yolks
2. Top it with sifted flour, dry yeast, milk powder and dough softener.
3. Set the Breadmaker to Dough function.
4. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
5. Remove dough from BM and punch down to release the air. Cut the dough to 2portions.
6. Roll the dough flat. Sprinkle with cheese and chicken luncheon. Then roll like swiss roll. Slice to the thickness of 1/2 inch. Arrange on the baking tray sprinkled with a bit of flour. Repeat the same procedure with the other portion.
7. Leave to proof till double the size.
8. Bake in a preheated oven at 180 C for 30 minutes or so.
9. Once out of the oven, brush with butter.



Chicken mosaic
Cut into strips
Mozzarella cheese
Roll out the dough into a rectangular shape
Scatter the chicken strips and mozzarella cheese
Roll tightly
Leave to 'rest'
Cut into 1'' pieces
Place onto a baking tray.Press it down a bit
After baked.Bon appetite!

English Trifle


Here is Trifle recipe that I have in my other blog.Its so delicious yet so simple to make.I put down here the ingredients to make it.

You will need:
1.Sponge cakes for the base ( I used a chocolate swiss roll.A vanilla one should have tasted better.My aunt Su said that we can even put bahulu as the base.Got to try that another time)
Cut them into slices and place them at the bottom of your bowl.
2.A tin a fruit cocktail You can also use peaches,berries or whatever fruits you desire.
3.A box of jelly I used strawberry this time.

For the custard you will need:
1.Custard powder About 4-5 tbsp.Adjust to your needs but the finishing custard should be soft and you are able to pour it on the swiss role later.
2.Fresh milk About 1 ltr
3.Castor sugar Approximately 5 tbsp.Do adjust it to your liking.
4.Vanilla essence About 1 tsp
5. 1 egg

For the cream topping you will need:
1.Heavy whip cream
2.Icing sugar
3.Vanilla essence

Method:
  1. Combine custard powder, sugar,egg,vanilla and milk and cook until it thickens.Remove and let it cool.
  2. Cook the jelly as instruction on the box.
  3. Cut the swill roll cakeand arrange in a container (it would be lovely if you put it in a glass container like Pyrex probably so you can see the layers later).
  4. Then take some fruit cocktail juice and moist the swiss role slices.
  5. You can now scatter some of the fruits or if you want you can put it later on top of your cream.
  6. Pour the custard.Layer it nicely.
  7. Pour the jelly.
  8. If you want you can repeat the sequence.
  9. Beat the whipping cream while adding icing sugar and vanilla essence.You can see here how to make whipped cream.
  10. Lastly top it with cream.You can decorate it with scattered fruit cocktails or just sprinkle some chocolate rice like I did.

Bahan-bahannya:
  1. Kek span sebagai 'base'(saya menggunakan swiss roll cokelat.Boleh juga menggunakan swiss roll vanilla atau bahulu).Hiriskan dan aturkan dalam bekas kaca.
  2. 1 tin koktel buah-buahan.Boleh juga guna buah pic,beri atau apa-apa buah-buahan yang anda gemari.
  3. Sekotak jeli.Saya menggunakan perisa strawberi.
Untuk membuat kastad:
  1. 4-5 sudu besar tepung kastad.Hasilnya mestilah tidak terlalu pekat untuk memudahkan anda menunagnya.
  2. Susu segar dalam 1 liter.
  3. Gula kastor - 5 sudu besar.Kurangkan atau lebihkan mengikut selera anda.
  4. 1 biji telur.
  5. Esen vanilla - 1 sudu kecil.
Untuk krim putar:
  1. Heavy whip cream
  2. Gula aising
  3. Esen vanilla
Cara penyediaan:
  1. Dalam periuk masukkan tepung kastad,telur,gula,susu segar dan vanilla dengan api kecil sehingga adunan memekat.Pastikan ianya tidak berketul-ketul.Asingkan dan biarkan ianya sejuk sedikit.
  2. Masak jeli mengikut arahan pada kotak.Asingkan.
  3. Hiriskan kek span atau swiss roll dan letakkan sebagai lapisan paling bawah.(boleh juga menggunakan bahulu)
  4. Basahkan kek dengan air gula dari koktel buah-buahan.
  5. Taburkan buah-buahan koktel di atasnya.Atau boleh tabur kemudian di atas krim putar.
  6. Tuangkan sebahagian kastad di atasnya.
  7. Tuangkan sebahagian jeli ke atasnya.
  8. Bolehlah mengulangi aturan di atas sekali lagi jika mahu.
  9. Pukul krim,gula aising dan vanilla sehingga ianya menegak.
  10. Akhir sekali tuang krim putar ke atasnya dan bolehlah menghiasinya dengan coklat urai seperti saya.